POBUDA ZA OBELEŽEVANJE TEDNA SLOVENSKE HRANE
Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug so pred letom dni na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da obeleževanje dneva slovenske hrane preraste v obeleževanje tedna slovenske hrane, z željo in ciljem povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti. Teden slovenske hrane bi potekal vsak tretji teden v novembru, z vrhuncem v petek, ko bi utečeno obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk. V ta namen so pobudniki pripravili tudi novo zbirko receptov z naslovom Recepti z okusi Slovenije.
Posameznike, ustanove in medije z brošuro Teden slovenske hrane vabijo, da podprejo omenjeno pobudo. V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas spodbujajo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite v osrčje jedilnikov – tako v javnih ustanovah, gostinskih obratih kot v toplini vašega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.
Izdano brošuro najdete na zgornji spletni povezavi, kot tudi v pdf obliki v prilogi.
Stanovske organizacije, pobudnice:
Čebelarska zveza Slovenije; Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije; Zadružna zveza Slovenije; Sindikat kmetov Slovenije; Zveza slovenske podeželske mladine; Zveza kmetic Slovenije; Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov; Zveza sadjarskih društev Slovenije; Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost; Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen; gibanje Rajski vrt.
Dodatne informacije: Alenka Marjetič Žnider, vodja Oddelka za kmetijstvo, gozdarstvo in zadružništvo pri Zadružni zvezi Slovenije, alenka.marjetic.znider@zzs.si.