SITARJEVA HIŠA, NA IZVIRIH TRADICIJE
LAS STIK PROJEKT: PRIJAVA NA 1. JAVNI POZIV 2020
Tematsko področje: RAZVOJ OSNOVNIH SREDSTEV
Cilj: C2.1.1. POVEČATI ŠTEVILO/SPODBUDITI RAZVOJ NOVIH PRODUKTOV, POVEZANIH Z LOKALNIM OKOLJEM
Ukrep: U2.1. KREPITEV ZNANJA IN PRENOS DOBRIH PRAKS PRI POVEZOVANJU TER RAZVOJ NOVIH INOVATIVNIH PRODUKTOV IN LOKALNE INFRASTRUKTURE
Prijavitelj in koordinator operacije:
OBČINA DOLENJSKE TOPLICE
Partnerji izvajanja operacije:
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA DOLENJSKE TOPLICE
JR, PODJETJE ZA GOSTINSTVO, TURIZEM IN STORITVE, D.O.O.- POSLOVNA ENOTA RESTAVRACIJA OŠTARIJA
ČEBELARSKO DRUŠTVO STRAŽA - DOLENJSKE TOPLICE
Sofinanciranje:
EVROPSKA KOMISIJA, EVROPSKI KMETIJSKI SKLAD ZA RAZVOJ PODEŽELJA
PROGRAM PODEŽELJA 2014-2020
Opis projekta SITARJEVA HIŠA, NA IZVIRIH TRADICIJE:
V želji po oživitvi turistične in kulturne ponudbe smo se odločili prijaviti operacijo z naslovom SITARJEVA HIŠA, NA IZVIRIH TRADICIJE. Znotraj občine delujejo številna društva, ekološke kmetije in lokalni ponudniki s svojo raznoliko ponudbo. Trenutno med omenjenimi akterji, ki bi lahko krojili našo turistično ponudbo, ni aktivnosti, ki bi jih širše povezovala in bila predstavljena na enem skupnostnem mestu. Zato načrtujemo z obnovo Sitarjeve hiše pridobiti popolnoma nov prostor, ki bo zapolnil omenjeno vrzel. Pridobili bomo prostor oz. infotočko, ki jo bodo obiskovalci povezovali z dogajanjem, prostorom za druženje, medgeneracijsko izmenjavo, turizmom in še s čim. Dobili bomo dolgo pričakovani prostor, ki bo služil za promocijo, degustacije, predstavitve, izvedbe tematskih delavnic ter nenazadnje tudi podporni prostor dogodkom, ki se dogajajo na Sokolskem trgu, dobili bomo dušo Dolenjskih Toplic.
Tu se bodo odvijale številne kulinarične delavnice s pridihom tradicije in vsebinami sodobnega časa. Udeleženci bodo spoznavali lokalne pridelovalce, njihov način dela - od izhodiščnih surovin do končnega produkta. Vse produkte bodo tudi degustirali. Tako jih bodo spoznali, vzeli za svoje in se v nadaljevanju bolj verjetno odločili za podporo lokalnim pridelovalcem.
- ureditev prodajno-trženjskega prostora, s katerim se zagotovi celostna ponudba na enem mestu,
- ureditev kuhinje z jedilnico: prostor za izvedbo degustacij, delavnic, tematskih srečanj, predavanj in podporni prostor v času ostalih aktivnosti,
- zagotavljanje medgeneracijskega druženja in prenosa znanja starejše populacije na mlajšo preko izvedbe delavnic,
- spoznavanje kmetovanja in priprave končnih produktov preko izvedbe delavnic,
- povezovanje tradicionalnega in modernega pogleda na jedi ob hkratnem spoznavanju in ohranjanju kulturne dediščine preko izvedbe delavnic,
- certificiranje novega produkta iz lokalnih sestavin – razvoj in trženje okusnega spominka Dolenjskih Toplic,
- oblikovanje mreže ponudnikov lokalnih dobrot znotraj in izven regije ali države, med drugim tudi EKO kmetij, ter ponudba skupnega produkta in združitev ponudbe aktivnega preživljanja prostega časa,
- ustvarjanje pogojev za novo delovno mesto,
- prenos dobrih praks na zainteresirano javnost.
Fotogalerija: Sitarjeva hiša, avtorica Alenka Peterlin
Mediji o nas:
Objava Radio Krka
Objava Vaš kanal
Objava Dolenjski list
Objava Lokalno.si
Objava Dolenjski obzornik
Objava Dnevnik
Objava STA
Objava Radio Krka
Objava Lokalno.si
Objava slovenske novice
Objava Radio Krka