Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije - kazalniki, uspehi in zahvala 5. del
Topliški piškot: Sitarjeva hiša – na izvirih tradicije
Zapis ob zaključku projekta: o rezultatih, uspehih in doprinosih
Zapis je del aktivnosti projekta "Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije".
Nekaj besed o projektu
V času izvajanja projekta Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije, so Dolenjske Toplice s povezovanjem svojih ustvarjalnosti razvile produkt, ki celovito predstavi turistični prostor, njegove lokalne ponudnike pa poveže ter jih predstavi kot del turističnega spominka – okusnega piškotka. Projekt izpostavlja pomembno trajnostno noto, ki se odraža v dvigu kakovosti in dodani vrednosti lokalnih proizvodov, povečani ozaveščenosti o pomenu samooskrbe, prenovljena Sitarjeva hiša s pripadajočim trgom ter prenovljenim turistično-informacijskim centrom, pa na enem mestu ponuja bogato prehransko, obrtniško, doživljajsko ter drugo ponudbo.
V projektu Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije so sodelovali številni lokalni ustvarjalci in pridelovalci: ilustrator Peter Škerl, ustvarjalka ročnih umetniških del Blanka Rončelj, umetnika z lesom Angela in Jure Zupančič, kmetije ter lokalni ponudniki in pridelovalci: kmetija Pršina, kmetija Gril, kmetija Bučar ter drugi.
Posebna zahvala gre partnerjem projekta: podjetju JR d.o.o. PE: Oštarija-Herbelier s chefom Robertom Gregorčičem, Društvu podeželskih žena Dolenjske Toplice, snovalkama recepture, Patriciji Pršina in Andreji Gril Novak ter Čebelarskemu društvu Straža-Dolenjske Toplice.
Analiza rezultatov in povzetek uspešnosti projekta
Projekt Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije je dosegel številne cilje in rezultate na katere smo kot kraj in posamezniki lahko izjemno ponosni.
V prvi fazi, ki je bila namenjena koordinaciji in vodenju ter dokumentaciji, so deležniki projekta uredili vso potrebno dokumentacijo, načrte in opremo, izvedli nabor lokalnih ponudnikov ter izdelali video predstavitev vsebin Sitarjeve hiše.
Police v turistično informacijskem centru so dodobra zapolnili s ponudbo lokalnih izdelkov ter pričeli z intenzivno promocijo projekta ter njegovih doprinosov. V drugi fazi so ustvarjalci projekta pričeli z razvojem novega produkta – okusnim spominkom v sklopu katerega so zasnovali okusni Topliški piškot. Snovanje spominka je bilo zahtevno in odgovorno delo in sodelujoči so se potrudili po najboljših močeh.
Sočasno z razvojem novega turističnega produkta so v izvedbi partnerjev projekta: Oštarije-Herbelier, Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice ter Čebelarskega društva Straža-Dolenjske Toplice, potekale medobčinske delavnice. Na najrazličnejše tematike je bilo izvedenih skoraj 60 različnih delavnic, ki so bile tudi z vaše strani lepo obiskane.
V drugi fazi razpisa so potekala tudi medgeneracijska srečevanja, tematski dnevi lokalnih pridelovalcev, številne degustacije, ter okrogla miza o pomenu lokalno pridelane hrane in samooskrbe, ki jo je Občina Dolenjske Toplice soorganizirala v sodelovanju z Termami Krka Dolenjske Toplice ter Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije izpostava Novo mesto.
Tretja faza je kot zadnja pokazala najvidnejše rezultate dela. Snovalci projekta so javnosti predstavili nov produkt – okusni spominek.
Kazalniki merjenja uspešnosti operacije
Če pri opredeljevanju uspešnosti projekta Sitarjeva hiša – na izvirih tradicije upoštevamo kazalnike merjenja uspešnosti operacije ugotovimo, da je projekt predvidel in hkrati omogočil:
- povečanje števila zaposlenih: novo zaposleno osebo v Turistično informacijskem centru Dolenjske Toplice
- 2 novo razvita produkta: Topliški piškotek; celovita ponudba na enem mestu
- 56 uspešno izvedenih delavnic
- več kot 560 vključenih udeležencev
- obnovljeno Sitarjevo hišo: novo opremljen turistično informacijski center s kuhinjo in sejno sobo, ureditev prodajno trženjskega prostora, s katerim se zagotovi celostna ponudba na enem mestu (na voljo vsem ponudnikom znotraj Turistično informacijskega centra Dolenjske Toplice), ureditev kuhinje z jedilnico, ki velja za prostor izvedbe degustacij, delavnic, tematskih srečanj, predavanj in podporni prostor v času ostalih aktivnosti
- delavnico registriranja dejavnosti na kmetiji: Okroglo mizo o pomenu lokalno pridelane hrane in samooskrbe
- povezovanje tradicionalnega in modernega pogleda na jedi ob hkratnem spoznavanju in ohranjanju kulturne dediščine (delavnice Oštarije-Herbelier)
- certificiranje novega produkta iz lokalnih sestavin – razvoj in trženje (Okusen spominek Dolenjskih Toplic)
- oblikovanje mreže ponudnikov lokalnih dobrot (znotraj in izven regije, meja) in ponuditi skupen produkt ter združitev ponudbe aktivnega preživljanja prostega časa,
- prenos dobre prakse na zainteresirano javnost (v sodelovanju z Zavodom Prijetno domače iz Ivančne Gorice).
Zahvala
Spoštovani partnerji, obiskovalci, promotorji, sodelavci in simpatizerji projekta Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije. Skupaj smo uspešnemu projektu dodali zadnjo piko. Z razpisom predvidene aktivnosti so zaključene, čakamo na rezultate našega dela. Snovalci projekta upamo, da bomo složno in z velikim veseljem skupaj z vami opazovali sadove našega truda, se pogumno pohvalili z dosežki in doprinosi, ki smo jih v tako kratkem času dosegli ter ponosno predstavili naš kraj in vse njegove lepote turistom, prijateljem in sorodnikom, ki bodo Dolenjske Toplice obiskali v prihodnje. Narejenega dela ni malo, vsak od nas pa je k projektu prispeval po svojih najboljših močeh. Še enkrat se zahvaljujemo vsem, ki so pri pripravi in izvedbi projekta Sitarjeva hiša – na izvirih tradicije pomagali, naj bo zgrajeno zaupanje lepa popotnica za naše prihodnje sodelovanje. Hvala!