Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije - razvoj novega turističnega produkta - Okusni piškot 4. del
Topliški piškot: Sitarjeva hiša – na izvirih tradicije
Razvoj novega turističnega produkta – Okusni piškot
Zapis je del aktivnosti projekta "Sitarjeva hiša - na izvirih tradicije".
V prenovljeni Sitarjevi hiši, kjer je nekoč, v času Sitarjeve gostilnice, že dišalo po domačnosti, je v sklopu projekta Sitarjeva hiša – na izvirih tradicije ponovno zaživela celotna Sitarjeva hiša z namenskimi prostori, turistično informacijskim centrom ter kuhinjo.
Zakaj je prvi turistični spominek Dolenjskih Toplic piškot?
Prehrana predstavlja del nesnovne kulturne dediščine naše države, Slovenije, naših krajev in ljudi. Je del identitete, pripadnosti, zakladnica znanj in tradicij. Hrana je tisto, kar nas povezuje in je del našega vsakdana: hkrati nujen element človekovega obstoja, a ob enem nosi tudi poseben pomen.
Znanja o pripravi hrane se prenašajo z roda v rod, v narekih o tradiciji naštevamo jedi, ki so za kraj značilne in pred pozabo zapisujemo postopke, da bodo naši zanamci še vedeli, kako smo jedi pripravljali v svojem času. Nič drugače ni tudi v Dolenjskih Toplicah, kjer se v društvih, malih podjetjih, družinah in drugod prenaša znanje o samooskrbi, pridelavi in predelavi dobrin narave, o kulinaričnih znanjih in običajih, ki sodijo v našo kulturo.
Gastronomija predstavlja pomemben del kulturne dediščine določenega kraja, območja, države. Pogosto predstavlja ljudi in kulturo kraja, za gosta in turista pa enega od prvih spoznavnih stikov z novo kulturo. Ko pridemo v nov turistični kraj ne oprezamo le za znamenitostmi, temveč si želimo spoznati tudi nove okuse, ki so za kraj značilni, ter spoznati ljudi in njihove navade in znanja. Vse to najdemo v prenovljeni Sitarjevi hiši, kjer je po novem urejena trgovinica z lokalnimi izdelki, prostor za izvedbo delavnic, velika kuhinja za peko in ustvarjanje itd.
Hrana je element povezovanja, primerjanja, razlikovanja. Je sestavni del dobrodošlic in izražanja gostoljubja, ki v svoji simboliki nosi globoke korenine. Raziskava, ki je bila izvedena v sklopu projekta Sitarjeva hiša – Na izvirih tradicije, je raziskovalce pripeljala do dejstva, da je gastronomija nezamenljiv del dediščine Dolenjskih Toplic. Na naših vrtovih, njivah in sadovnjakih pridelujemo vse od zdravilne konoplje, jabolk, do prvovrstnih mlečnih izdelkov ter domačih jajčk. Raznovrstna kulinarična ponudba, bogata gastronomska zgodovina ter raznolika znanja so postala del identitete in zavesti Dolenjskih Toplic. K visokemu vrednotenju kulinarike nasploh so, sploh v zadnjem obdobju, veliko pripomogli tudi številni raziskovalci in ustvarjalci, ki premikajo meje in dvigujejo standarde na področju turizma in gastronomije. Prav takšne ustvarjalce in ponudnike najdemo tudi v Dolenjskih Toplicah.
Povezovanje, ustvarjanje, ponudba:
Novi turistični produkt - Topliški piškot združuje in povezuje kulinarično ponudbo kraja od njegovih pridelovalcev in predelovalcev do ponudnikov in ustvarjalcev. Je preplet znanj in ustvarjalnosti, ki jih kraj ponuja. V piškotku so združeni: Ponudniki v gostinstvu in turizmu (Oštarija-Herbelier s chefom Robertom Gregročičem), društva in posamezniki (DPŽ Dolenjske Toplice z vodjama razvoja recepture: Patricijo Pršina in Andrejo Gril Novak ter PČ Straža-Dolenjske Toplice), lokalni ponudniki in pridelovalci (Kmetija Gril, kmetija Bučar, kmetija Pršina) in ustvarjalci (Peter Škerl – izris motiva prezračevalne line Sitarjeve hiše, Blanka Rončelj – ročno izdelana embalaža, Angela in Jure Zupančič – lesen model in odtis motiva) ter drugi.
Recept za Topliški piškotek
Katere surovine ponuja kraj? Katere poljščine sadijo njegovi prebivalci? S čim domačini postrežejo svoje goste in kako pripravijo mizo?
Vse to so vprašanja, ki jih odgovarjajo ustvarjalci projekta Sitarjeva hiša – na izvirih tradicije. Kulinarika je del naše dediščine, Topliški piškotek pa plod povezovanja, ustvarjalnosti lokalnih prebivalcev ter nove ponudbe Dolenjskih Toplic. Prvih 1000 piškotkov, ki so jih spekle članice Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice pod vodstvom Patricije Pršina in Andreje Gril Novak?, je že na voljo v Turistično informacijskem centru Dolenjske Toplice.
Pripravo Topliškega piškotka smo lahko spremljali v živo na prazniku Topliškega jabolka v izvedbi Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice.