Nahajate se:
Šege in navade: Pust
Šege in navade: Pust
5. 3. 2019
Primož P.
377
Pust je po tradiciji čas norčij, šemljenja in razgrajanja. Datum pusta je premakljiv in je odvisen od velike noči. Ker bo leto velika noč pozna, je pozen tudi pust.Beseda pust, ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz tvorjenke»mesopust«, iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva, ki pomeni »opusti meso«. Iz italijanskega carneleva je nastala beseda carnevale, iz te pa evropska kulturna beseda karnevál v pomenu »praznovanje pusta« ali »pustovanje, pust«.
Danes pust nima več nekdanjega pomena, še vedno pa je ohranjena navada praznovanja, šemljenja in pripravljanja značilnih pustnih jedi. Praznične jedi se v različnih krajih razlikujejo, vendar pa povsod velja, da je pust praznik, ko se je treba do sitega najesti, pa četudi je bila prej revščina pri hiši. Pustna hrana mora biti čim bolj mastna, ocvrta in posuta s sladkorjem.