Šege in navade: Debeli četrtek
Za debeli četrtek se jedo jedi, za katere je značilno predvsem, da so nasitne. Med značilne jedi debelega četrtka spada tudi kuhana prašičja glava. Če ne glava, pa vsaj čeljust, saj je veljal rek: "Danes je mali pust, ko se kuha čeljust." V vodo, v kateri se je kuhala glava, so zakuhali tudi kašo in jo postregli kot juho.
Sicer pa se na ta dan ocvrejo prvi krofi, zavije se ocvirkovka, v ričet se vrže debela rebrca in spečejo se krhki flancati. Spodaj si lahko preberete recept za flancate, avtorica pa je znana kuharica, sestra Vendelina.
Pa dober tek!
KRKHKI FLANCATI
Sestavine:
25 dag moke
5 rumenjakov
5 žlic vina
ščep soli
maščoba za cvrtje
sladkor za posipanje
Navodilo:
Moko stresite na mizo in v jamico vlijte rumenjake, vino in sol. Zamesite testo, ki naj bo malo bolj mehko kot za rezance. Pokrijte ga in pustite počivati pol ure. Nato ga razvaljajte za pol mezinca debelo, ga razrežite na pravokotnike, ki jih znotraj še dva ali trikrat zarežete. Preden flancate vržete v vroče olje, trakove med seboj prepletite. Še tople flancate potresite z mletim sladkorjem.